woensdag 3 september 2014

Heb jij ook je buik vol van tarwe?

Broodbuik in een notendop

                                  


Hier ben ik weer! Ik heb een tijdje met m'n neus tussen één welbepaald boek gezeten: Broodbuik van William Davis. Dit boek was een absolute bestseller in New York en is bekend onder de titel Wheat belly. Toegegeven, (de vertaling van) de titel kon wel beter...het gaat namelijk niet enkel over brood of tarwe, maar over graanproducten. 

Wheat or no wheat, that is the question


Granen, en in het bijzonder tarwe, blijken lang niet zo goed voor ons te zijn als we denken. Toch vormen ze de basis van de voedingsdriehoek. En op school leer je dat we voldoende (volkoren) tarweproducten moeten consumeren. (Voetnoot: vandaag heb ik gelezen dat de voedselpiramide tegen eind 2015 herzien zal worden, praise the Lord! Daarbij zullen groenten en gezonde vetten een prominentere plaats toegewezen krijgen. Dát.werd.tijd.)

Maar dus: we consumeren, inderdaad, en dit is net waar het fout loopt. De tarwe die we vandaag de dag kennen is niet meer het eenkoren tarwe van onze voor- voor- voorouders. Tarwe is in de loop der eeuwen gemanipuleerd geweest, zonder dat er ooit onderzoek gedaan is naar wat effect die manipulaties en deze graansoort an sich op onze gezondheid hebben. Bovendien berust de productie van tarwe en andere granen louter op industriële en economische belangen. Tarwe is makkelijk te onderhouden en het is een van de goedkoopste graansoorten om te produceren door zijn grote opbrengst. Intussen is tarwe zo gemanipuleerd dat dit gewas zelfs bestand is tegen gevaarlijke chemicaliën. Niet alleen de tarwe industrie is hier dus bij gebaat, maar ook producenten van schadelijke pesticiden en insecticiden. 

Kortom, winstbejag primeert over gezondheid. Best ironisch, toch? Denk volgende keer eens twee keer na en vraag je af of die volkoren boterham of die ontbijtkoek boordevol "gezonde granen" inderdaad wel zo goed voor je is als door gezondheidsorganisaties wereldwijd wordt geclaimd. Hoe schrap je alle graan trouwens plots uit je voedingspatroon? Dat lijkt op het eerste zicht een onbegonnen klus...

Tarwevrij leven, (hoe) begin je eraan?


Het begint al wanneer je in de supermarkt komt, er is geen ontkomen aan: ontbijtgranen, crackers, pasta, noodles, broden in alle soorten, koffiekoeken, croissants, sandwiches. Tarwe komt zelfs voor in die o-zo-gezonde bulgur. Het zit ook in je favo lippenstift en het wordt gebruikt in bewaarmiddelen. Dus zeg ook maar bye bye tegen voeding verpakt in glas of blik.

Begrijpelijk als je door de bomen het bos even niet meer ziet. Haal even diep adem, let's go back to the basics. De oermens overleefde ook op zaden, vruchten, groenten, noten, en vlees of vis. Waarom zouden we onszelf volproppen met een artisanaal goedje dat zo gemanipuleerd is en aanvankelijk niet eens voor consumptie bestemd was? Tarwe is een graszaad. Dat wil zeggen dat het bestemd is om nieuwe grasplantjes te maken, en niet om onze buik -letterlijk- rond te eten.

Glutenvrij is niet hetzelfde als graanvrij


In alle granen zitten gluten, maar het is enkel het eiwit gliadine dat zorgt voor coeliakie, en glutenallergie en -intolerantie. De graansoorten die enkel glutenines en géén gliadine bevatten, passen perfect in een glutenvrij dieet. We hebben het dan over: maïs, quinoa, boekweit (dit is eerder een zaad), (zoete) aardappelen en (zilvervlies) rijst. Als je echter graanvrij wil eten, schrap je ook bovenstaande gliadinevrije granen uit je eetpatroon.

Nog niet overtuigd? 


In zijn boek haalt Davis meermaals aan dat er verbanden zijn tussen de consumptie van tarwe en ziektes zoals kanker, diabetes, obesitas, schizofrenie,...(werkelijk, de lijst is oneindig). Bovendien zou tarwe verslavend zijn. En I fully admit: één of twee boterhammen waren voor mij nooit genoeg. De halve zak brood ging er telkens aan, met een opgezette buik en een hoop schuldgevoel achteraf als gevolg. Tarwe zorgt voor ongeziene pieken in je suikerspiegel, wat op zijn beurt zorgt voor een euforisch gevoel. Helaas is dit slechts tijdelijk. Je bloedsuiker daalt opnieuw, je voelt je down en je krijgt er gratis en voor niets een hongergevoel bij. Hierna beginnen de wheat cravings opnieuw. Je ziet wel, het is een vicieuze cirkel!

Davis baseert zijn uitspraken op jarenlang onderzoek, maar hij spreekt voornamelijk uit eigen ervaring als cardioloog. Dat is meteen een van de redenen waarom dit boek onder wetenschappers voor nogal wat opschudding zorgt. Bovendien werd met de publicatie van dit boek de gehele (conservatieve) gedachtegang van "eet minder vetten 
en meer koolhydraten" in één keer van tafel geveegd.

Ieder zijn overtuiging, maar ik schrap alvast gluten en granen uit m’n voedingspatroon. Het zal even wennen zijn, maar your body is your temple, so you better take care of it! De volgende gerechten die ik post zullen dan ook gluten- en/of graanvrij zijn. Hou deze blog dus in de gaten


Geen opmerkingen:

Een reactie posten